Sidostapel

 
Utvalda länkar:
Blocket.se
  
Tradera.se
  
Showplate.se
  
Conrad.se
  
Hitta.se
 
 
 

X70-spolarmunstycken
Mätarhus från en S/V70
 
Editerat 04-03-04
Det blev ett litet bakslag igår......

Jag har ju haft mätarhuset ett tag och har kört ca 200mil utan bekymmer..... Tills igår....
Jag har ju inte kört några längre sträckor, utan bara 2-4 mil "i stöten". Nu var jag ute på en 10-milatur och efter 4-5 mil började hastighetsmätaren att dippa för att till slut hamna på noll........ Min hastighet kommer säkert från växellådan istället för ABS-bromsarna, därav "dipp-fenomenet". Jag har läst om detta, men eftersom jag inte har haft några bekymmer med det så trodde jag att allt var OK.

Jag låter tipset ligga kvar, för det är ju alltid några som kan ha nytta av det..... Håll till godo :-)

OBS, detta har jag gjort på MIN bil och det fungerade INTE riktigt bra, märkte jag efter någon månad. Det här är inget man skall göra om man inte är 100% säker på vad man gör. Det finns ett antal fallgropar man kan trilla ner i och jag kan inte redogöra samtliga här!!!! Skall berätta en del av dem, men det finns säkert många fler....Ville bara göra klart detta från början ;-)

 

Förutsättning:

Jag har nu införskaffat ett mätarhus med nästan exakt samma mätarställning från en S70 eller V70. Det fungerar bara med husen på bilarna som gjordes 97-98 och vissa 99:or. Det var nämligen 99 Volvo började med sitt CAN-system och det är absolut inte kompatibelt med 850:ns system ;-)
   
Det fungerar inte heller på alla 850:s..... På tidiga bilar plockas hastighetssignalen på växellådan medans det på vissa plockas från ABS-systemet.
Det här är jag inte hundra på, men jag tror att det bara är på bilar med ODBII som kan montera detta hus (96:or och 97:or samt ev. 95B).
 
Det finns ingen laddtrycksmätare i 70-husen (vad jag vet), så hur man löser detta vet jag inte. Jag behöver dock ingen..... Saknar ju hela turbon ;-)
  
Nåja, över till den busenkla monteringen....
  
Ta bort överdelen av instrumentbrädan, hur man gör detta kan du se på mitt färddatortips. Har du airbag på passagerarsidan vet jag inte vad som gäller, ta reda på det innan du börjar...... Jag har inte detta så för min del blir det enkelt.

Lossa kablarna (totalt tre om du har färddator), snäpp loss mätarhuset och lyft försiktigt upp det från sin plats.

Montera det nya huset, tryck i kablarna och vänta en stund. Kolla på bilderna nu.....
  

Det här är alla kablar som går till huset. Tre kontakter som lossas snabbt
och lätt. Den lilla längst till vänster är den som går till färddatorknappen.

  

När du anslutit kablarna ser det ut såhär. 8:or överallt....
Jag väntade en liten stund och vips, så stod klockan på 0:00 och mätar-
ställningen dök upp. Därefter slog jag på tändningen!

 

Provkörning! Nästan perfekt..... Hastighetsmätaren visade lite för mycket...
Men det visade sig vara lätt åtgärdat, jag fick justera nålen lite, efter ett
tips från Reddiz. Nu fungerar allt klockrent!!!!!!!

  

Svårt med mörkerbilder, skall se om jag kan fixa bättre bilder senare.
Skall byta lamporna också, det verkar skilja lite i ljusstyrka som du ser.

  

Måste ju kolla hur det ser ut inuti ;-) Har tagit ett par riktigt bra bilder
på tavlorna, kan ju vara bra framöver...Kanske....

     

Här är en närbild på hastighetsmätaren....

       
Reflektioner

Det är snabbt och lätt att byta ut detta hus, det som är det värsta är ju att hitta ett hus som har en likadan mätarställning. Jag hade en himla tur att hitta detta. Jag tror dock att Volvo kan justera det om du inte har samma tur som jag. Jag har hört att de kan justera mätarställningen en gång om man har rätt "PIN-kod" till huset. Hursomhelst så har jag dokumenterat allt mycket väl så jag kan visa upp vad som är gjort med min mätarställning.

Jag tror att alla 70-hus har inbyggd färddator, men det är inte alla som är aktiverade... Volvo kan fixa detta, men det är inte gratis.... Man behöver ju även färddatorknappen och kabeln också (från en 850).

Vad är det som är så bra med ett sådant här hus då?
Jag tycker det är snyggare, ger ett exklusivare intryck plus att visarna har en lite "softare gång". Jag är ruggigt nöjd iallfall :-)

 

Detta fungerade INTE ordentligt på min bil, och jag garanterar inte att det fungerar på din bil heller... Så skyll inte på mig om det går snett....

©backspegeln.com

Uppdaterad:
2004-03-04